Magyarország tájai

Kisalföld

A Kisalföld az ország északnyugati részén a második legnagyobb síkság.

 

Termékeny földjét az e tájon több ágra szakadó Duna és mellékfolyói, délr?l a Rába, a Rábca, a Répce, a Marcal, északról pedig a Vág folyó öntözik. Nyugatról a Dévényi-szoroson át az óceáni szelek által leglátogatottabb e táj, több csapadékot is kap, mint a keleti részek. Itt találjuk az egykor áthatolhatatlan nagy mocsárvidéket, a Hanságot és a Fertö tavat.

A folyók e tájat több kisebb tájegységre tagolják:
  • A Kis-Duna által körülzárt, gazdagon termö Csallóköz- az Árpádok óta folyamatosan magyarlakta, hatalmas sziget - ma Szlovákiához tartozik.
  • A Duna magyarországi oldalán fekszik az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna által övezett Szigetköz.(Régen itt szokásban volt a halászat, az ártéri legeltetés, sokáig még az aranymosást is üzték.)
  • A Rábaköz szorgos földmüvelö magyarjai az ország legkitünöbb szarvasmarha-tenyésztöivé, parasztpolgáraivá váltak, akik népi hagyományaikat, viseletüket is sokáig megtartották.
  • A Marcal-medence ugyancsak módos parasztpolgárok lakhelye, ahol a gazdagon termö föld búza-, árpa,-kukorica- és cukorrépaterméssel hálálja meg a munkát.
A medence déli peremén találjuk a híres Somló hegyet, amelynek vulkáni lankáin terem a "nászéjszakák bora", a Juhfark és a nemes Somlói rizling.
Közelében van a Ság-hegy, ahol szintén finom borok teremnek.
A Marcal-medence szélén fekszik az iskoláiról és húsiparáról nevezetes Pápa városa, a dunántúli reformátusság központja
A Dunát kísérö
Komáromi-síkság keskenyedö sávja alkotja a Kisalföld keleti végvidékét. Itt leljük a lovairól, méneséröl és baromfitenyésztéséröl nevezetes Bábolnát, a határfolyóvá tett Duna által kettészelt Komárom
városát.

A Kisalföld fövárosa, Györ az ország egyik legjelentösebb ipari központja, egyben a szárazföldi és vízi közlekedésnek, a kereskedelemnek is csomópontja. Hajdan malomipara, ma inkább a nagy múltú Rába Gépgyár termékei és az új Audi autómotorok révén híres. Szerte Európában ismerik a finom györi kekszet is.
A közelben fekszik
Fertöd, a pompás Esterházy-kastéllyalt
Lébény örzi egyik legszebb és legrégibb középkori templomunkat, Pannonhalma bencés apátsága pedig már a világörökség része.