Magyarország tájai

Északi-középhegység

(11 400 négyzetkilométer)
Hazánk legmagasabb fekvésű nagytája. Mindez megmutatkozik éghajlatának hegyvidékes jellegében (pl. tartós hótakaró, több csapadék), e hegyvidék hazánk erdőkben leggazdagabb területe, ahol alant főként tölgyesek, a magasabb részeken bükkösök vannak.
Tagjai:
Börzsöny
Cserhát
Mátra
Bükk
Aggteleki-karszt
Zempléni-hegység

Az Északi-középhegységet az alapján oszthatjuk három szakaszra, hogy a Mátrát a szakirodalom többnyire a középhegység középső szakaszának tekinti.

 

Nyugati szakasz Középső szakasz Keleti szakasz
A nyugati szakasz a Visegrádi-hegységet, a Börzsönyt,Cserhátot és a Gödöllöi-dombságot foglalja magába. A középső szakaszban található a Mátra, a Karancs-Medves vidék és a Gömör-Hevesi-dombság.
Itt található a Bükk,a Cserehát,a Tokaj Eperjesi-hegység és a Zempléni -szigethegység.

 

 

A legnagyobb város Miskolc, fontos ipari oktatási központ.

Gyógy-és üdülőhelyek,turistaközpontok:

Eger,Parád,Lillafüred,Miskolc-Tapolca,Galyatető,Sárospatak.

Híresek a gyöngyösi,az egri borok, illetve a Zempléni-hegység déli lejtőin termő tokaji borok.A Tokaj -hegyaljai borvidék 2002-től a Világörökség része.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt a világörökség része 1995 óta. A két ország határvidékének barlangjaiban nemcsak egyedülálló természeti, de gazdag kultúrtörténeti értékeket is találhatunk.A terület jelenleg ismert 712 barlangjából 273 nyílik Magyarországon. A mintegy 2 millió éve kialakult barlangok rendkívül változatosak: a legtöbb folyóvizes eredetű, de akad itt a beszivárgó vizek oldó hatására kialakult zsomboly (aknabarlang) és a mélyből feltörő vizek által formált barlang is.